La setena edició de la Fira Valenciana de la Música serà l’aparador dels artistes autòctons i analitzarà l’estat del sector

La setena edició de la Fira Valenciana de la Música serà l’aparador dels artistes autòctons i analitzarà l’estat del sector

La setena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend s’ha presentat aquest matí en el saló d’actes de l’Institut Valencià de Cultura (IVC). A l’esdeveniment hi han assistit Raquel Tamarit, secretària autonòmica de Cultura, Marga Landete, directora general de Música i Cultura Popular de l’IVC, i Joan Gregori Maria, director artístic de l’esdeveniment.

La Fira es portarà a terme entre el dijous 7 i el dissabte 9 de novembre a la ciutat de Castelló de la Plana. Gràcies a les sis edicions anteriors, aquest esdeveniment s’ha consolidat com el certamen professional més important del sector a la Comunitat Valenciana. Durant la seua celebració, la ciutat acull actuacions en directe, debats i conferències amb una presència molt destacada d’empreses, programadors, artistes, promotors i agents de la cadena de valor de la indústria musical.

Enguany, la Fira es vol mantenir com una plataforma de referència en la difusió de la qualitat i la diversitat de la música valenciana. D’aquesta manera, el públic podrà gaudir amb més de 30 propostes autòctones. D’altra banda, els professionals assistents faran que el Trovam – Pro Weekend siga, una altra vegada, el punt de trobada professional de referència a la Comunitat Valenciana.

 

Programació artística: L’Auditori

Un any més, la Fira Valenciana de la Música oferirà una programació on es conjuguen els noms consagrats i les noves promeses d’estils ben diversos. D’altra banda, cal destacar el predomini d’intèrprets autòctons, la paritat en el cartell (29 de les 58 propostes estan protagonitzades per dones o per bandes amb components femenines) i l’aposta per artistes que presenten nous espectacles.

Precisament, eixe és el cas de León Benavente, una de les formacions més importants del rock estatal. El quartet liderat per Abraham Boba aterrarà a l’Auditori de Castelló poques setmanes després de publicar el seu tercer disc, Vamos a volvernos locos (Warner Music). El públic aficionat al so de les guitarres també podrà gaudir amb el ritme accelerat dels valencians La Plata; els bascos Lisabö, en una de les seues poques aparicions sobre els escenaris; la formació castellonenca Lula, que celebrarà 15 anys de trajectòria; la psicodèlia flamenca de Derby Motoreta’s Burrito Kachimba; l’indie-rock de L’Emperador i Ghost Transmission; el garatge-punk dels australians Digger and the Pussycats; i el rock de cantina amb aroma mediterrani del castellonenc Verchili.

En el terreny del pop, cal destacar la presència de Mishima, que celebren 20 anys en la carretera. D’altra banda, el duet alcoià de dream pop Júlia i la cantautora olivera Clara Andrés uniran les seues visions musicals en L’eix radical. També s’ha de mencionar el retorn de Pauline en la playa amb l’edició del disc El salto; la proposta vital i optimista de Joan Dausà; el poder evocador de les composicions de Junior Mackenzie; l’actitud sense perjudicis de Lisasinson; i la delicadesa de Laura Esparza i Carlos Esteban.

Per les diferents sales de l’Auditori de Castelló també passaran grups emergents com Claim; els valencians Nomembers, Nasanov i Siberia; els bascos Nøgen; els madrilenys No Crafts, Jíbaros i Hermana Furia; i els andalusos Vuelacruz i Smokers Die Young.

El Trovam – Pro Weekend també tindrà espai per a les tendències electròniques. Així, Fru Katinka oferirà la seua proposta multidisciplinar (música, estètica i ball) a colp de R&B, new wave, trap i dancehall; Émbolo presentarà el seu primer treball, Claraboya del Universo, un compendi de ritmes urbans, tradició afro i polirítmia amb actitud punk i intensitat bakala; Egosex mesclarà sons primitius i arranjaments futuristes; la menorquina Anna Ferrer fusionarà la seua essència folklòrica i les textures digitals; i el portuguès Gobi Bear cantarà, tocarà la guitarra i jugarà amb el seu pedal de loops. A més, Baiuca i MounQup rememoraran els paisatges gallecs i els catalans Kids From Mars combinaran programacions i instruments moderns.

La música d’arrel estarà representada per Sis veus, grup format per mitja dotzena de dones que interpreta fandangos, malaguenyes, boleros i jotes, entre d’altres estils tradicionals; el guitarrista flamenc Fraskito mostrarà el seu art amb la guitarra de set cordes; i el duet Tarta Relena oferirà melodies del món i de la mediterrània a capella. En canvi, els amants del jazz podran conèixer el projecte Sólidos de la cantant Arantxa Domínguez i el pianista Ricardo Belda, mentre que Nina Dinamita y la Swing Milicia convidaran al ball amb els ritmes dels anys 30 gràcies als seus instruments i vestuari. El blues correrà a càrrec del guitarrista Tòfol Martínez i l’harmònica Joan Pau Cumellas. Per últim, la música familiar sonarà en l’Auditori gràcies a La Pop, que revisa cançons populars amb esperit inclusiu i universal en Vol 2 (LaCasaCalba, 2019).

 

La música pren els carrers de Castelló. Dissabte 9 de novembre

Els carrers de Castelló de la Plana acolliran diverses actuacions del Trovam – Pro Weekend el dissabte, 9 de novembre. A la Plaça de l’Hort dels Corders es trobarà l’escenari À Punt, que durant el matí estarà reservat al públic familiar. Així, a les 11:00 hores hi actuarà Canta Canalla, quintet que presentarà el seu recent llançament Revolucions per menuts. A partir del migdia, pares, mares, xiquets i xiquetes podran cantar amb Dani Miquel, que interpretarà els temes del seu últim espectacle, De por, i les tonades clàssiques del seu repertori.

Per la vesprada, a partir de les 15:30 hores, el mateix escenari acollirà la trobada de muixerangues. Més endavant, a les 18:00 hores, hi actuaran Miquel Gil, que posarà de llarg el seu espectacle Geometries, i El Diluvi, dins de la gira Junteu-vos.

Per la nit, l’activitat es traslladarà a la Plaça Major. A les 20:00 hores començarà l’actuació de la formació local El Chamuyo, abanderada dels ritmes mestissos. Posteriorment, serà el torn de la catalana Suu, la rapera d’Almussafes Tesa i els alzirenys La Fúmiga. Els encarregats de tancar la nit seran Prozak Soup, que faran a Castelló un dels primers concerts de la gira BlaBlaBla.

 

Els concerts del Teatre Principal

Les taules del Teatre Principal de la capital de La Plana també acolliran part de la programació artística de la Fira. El cantaor Carles Dénia hi actuarà el dijous 7 per tal de posar en escena la seua adaptació del Cant Espiritual d’Ausiàs March a ritme de jazz, flamenc, cant valencià, música mediterrània i bolero americà, entre d’altres estils. Un dia després, el Trovam – Pro Weekend viurà una estrena molt especial amb la col·laboració entre Pau Alabajos i la Banda Municipal de Castelló. En aquesta ocasió, el cantautor de Torrent repassarà la seua trajectòria a través dels arranjaments simfònics del compositor Roger Conesa i sota la batuta del mestre Marcel Ortega.

Finalment, el dissabte 9 serà el torn de Mara Aranda i Feliu Ventura. La cantant, una de les veus més importants del folk mediterrani, posarà en escena l’espectacle Trobairitz. D’aquesta manera, la vocalista celebra 30 anys de trajectòria professional i revisa el concepte de l’amor a través dels segles i el paper de la dona en la seua concepció, vivència i transmissió. D’altra banda, Feliu Ventura presentarà el seu nou disc, Convocatòria (Propaganda pel Fet), el primer amb cançons noves des de fa vuit anys i on les essències mediterrànies es barregen amb influències del pop anglosaxó.

 

Festes de benvinguda i d’inauguració

La programació artística de la Fira Valenciana de la Música es completa amb els concerts que es portaran a terme al Pub Terra, situat al carrer de Ramon Llull. En primer lloc, el dimecres 6 de novembre tindrà lloc la festa de benvinguda amb l’actuació de María Guadaña, vocalista de rock de raval que va debutar fa uns mesos amb l’EP Remedios Paganos.

El dijous, una vegada acabe la gala inaugural, els assistents podran escoltar les cançons d’AA MAMA, quartet murcià que flueix entre el rock, el folk i el pop; i Side Chick, trio de garatge-glam ubicat a Barcelona. Per últim, el rock de Rebeca Mut i la festa electrònica de DingDong System sonaran en el Pub Terra el divendres 8.

 

Programació professional

L’Auditori de Castelló serà l’epicentre de les activitats professionals de la Fira Valenciana de la Música. La presentació oficial de l’esdeveniment tindrà lloc el dijous, 7 de novembre, a partir de les 10:00 del matí amb la presència de Vicent Marzà, conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport; Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló; José Pascual Martí García, president de la Diputació de Castelló; i Joan Gregori Maria, director de la Fira.

Tot seguit, a les 10:30 hores, se celebrarà la primera taula de debat del Trovam – Pro Weekend sota el títol “Polítiques públiques transversals dirigides al sector musical per al període 2020-2024”. El matí es tancarà amb la taula de debat “Sector musical, una mirada diferent”

Després del dinar, a partir de les 16:30 hores, es desenvoluparà la conferència “Què ha d’aprendre el sector musical de la candidatura València Capital Mundial del Disseny 2022?”.

En paral·lel, al llarg del Trovam – Pro Weekend es desenvoluparan diversos tallers al voltant de matèries ben diverses. Durant la primera jornada de la Fira s’impartiran cursos sobre “Playlisting Spotify: posicionament i optimització, Spotify for artists”; “Royalties i drets en l’entorn digital”, i els programadors del circuit valencià tindran l’oportunitat de participar en el seminari “Ferramentes online i estratègies de màrqueting per a la promoció d’esdeveniments musicals”.

El segon dia de la Fira Valenciana de la Música s’iniciarà a les 10:00 del matí amb la tercera i última taula de debat de les jornades Tiim (Turisme & Indústria Musical). Després de les dues trobades celebrades a València els dies 15 i 16 d’octubre, a Castelló de la Plana s’analitzaran les potencialitats i necessitats per tal de promoure la Comunitat Valenciana com a destí turístic musical. A més, es donaran a conèixer casos d’èxit de la ribera mediterrània.

 

Conversa amb Luz Casal

Una de les novetats de la setena edició de la Fira és la possibilitat d’assistir a una conversa entre una artista amb una carrera plenament consolidada i un periodista cultural. En aquesta ocasió, el públic podrà escoltar les experiències de la cantant Luz Casal, amb una trajectòria de quasi 40 anys, amb les preguntes de Carles Gámez (El País, La Vanguardia, Postdata de Levante-EMV, entre d’altres).

En aquesta segona jornada del Trovam – Pro Weekend es desenvoluparan també tallers pràctics.

L’Auditori de Castelló tornarà a l’activitat el dissabte, 9 de novembre, a partir de les 10:00 amb la reunió del congrés de la Unió Fonogràfica Independent (UFI). Mitja hora més tard, es presentarà la iniciativa Oh, Holy Festivals, el primer observatori sobre patrocini de marques en festivals. Aquests grans esdeveniments musicals seran el centre d’atenció de la jornada amb la presentació del Benicàssim Blues Festival 2020 i amb la taula de debat “En el país dels festivals sense llei” que moderarà el periodista Manolo Bosch.

En aquesta última jornada de la Fira, s’impartiran els tallers formatius “Finançament de segells discogràfics”, amb Luis González, de la UFI i “Què és què en el món de la música”, per Tonny Serrano, CEO de l’agència SonBuenos.

Per últim, a partir de les 18:30 hores, es realitzarà una entrevista col·loqui en motiu del 15 aniversari de Lula, banda castellonenca formada per Pat Escoin, Félix Ribes i Adela Arrufat. La conversa serà dirigida per Julio Ruiz, director del programa Disco Grande de Ràdio 3 de Ràdio Nacional d’Espanya.

A més, totes les vesprades hi haurà rodes de negocis entre programadors, discogràfiques i artistes a través de Speed Meetings (trobades de menys de 15 minuts). Així mateix, la Fira Valenciana de la Música acollirà el congrés de l’Associació Estatal de Sales de Música en Directe (ACCES) i la trobada de sales valencianes (dijous, 7).