La Fira Valenciana de la Música dona a conéixer la programació professional

La Fira Valenciana de la Música dona a conéixer la programació professional

La Fira Valenciana de la Música Trovam presenta la programació completa d’activitats professionals de la seua desena edició. Entre el dimecres 2 i el dissabte 5 de novembre, l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló acollirà desenes de professionals per tal d’analitzar quina és la situació de la indústria musical i identificar els reptes als quals s’enfronta. Així mateix, les persones inscrites tindran al seu abast tot un seguit de tallers pràctics i diverses sessions informatives. D’altra banda, s’ha de destacar que els artistes Amparo Llanos (Dover), Joana Colomer, Jorge Martí (La Habitación Roja) i Martirio contaran les seues experiències i opinions en Les Converses del Trovam.

La Fira Valenciana de la Música Trovam encetarà les activitats amb una taula de debat al voltant de la internacionalització de la música valenciana. En aquesta primera sessió intervindran un representant del departament d’Internacionalització de l’Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE); Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura (IVC); Antonio Martínez, responsable de projectes d’IDOM Consulting; Arkaitz Villar, responsable de projectes de Basque Music; i Paula Simó, professora i investigadora de la Universitat de València especialitzada en music cities i turisme musical, qui exercirà com a moderadora.

La Fira també servirà per estudiar en profunditat diversos aspectes de l’activitat musical. En aquest sentit, una altra de les taules de debat s’endinsarà en la creació audiovisual valenciana. En aquest cas, hi assistiran Pau Berga, productor i director; el col·lectiu de producció audiovisual Duelo; i Òscar Piera, editor de Tresdeu, qui serà l’encarregat de conduir l’activitat. Així mateix, la Fira abordarà el paper de la música als centres penitenciaris.

D’altra banda, el Trovam serà la seu de la segona ronda de les Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical). Després de la primera sessió celebrada a Benidorm el passat 4 d’octubre, la ciutat de Castelló de la Plana agafarà el testimoni d’aquesta activitat impulsada per l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana i que té l’objectiu d’estudiar les sinergies entre ambdós sectors. Els assistents podran escoltar les aportacions de Sergi Almiñana, president de MusicaProCV, i de Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme Comunitat Valenciana. A més, les Jornades TIIM estudiaran el paper de Benicàssim com a focus del turisme musical durant 25 anys.

Pitchings i presentacions de projectes

Durant la celebració de la Fira, els agents del sector podran conéixer de primera mà diversos projectes que s’estan desenvolupant actualment en àmbits molt variats. En el terreny tecnològic, es presentaran Motmo, plataforma que ensenya a tocar gràcies a les indicacions dels autors i intèrprets de les cançons; Break Event, servei que proporciona dades sobre els artistes per prendre les millors decisions de negoci; Cuatroochenta, empresa que desenvolupa solucions en el núvol i ciberseguretat; Laksia, programari que permet millorar l’experiència de la música en viu a través de la realitat augmentada; Oratrex, servei que fa servir la tecnologia blockchain i la seguretat aplicada a esdeveniments; i Music Adders, agregadors musicals que posicionen cançons en les llistes de reproducció del mercat.
La música en directe és l’activitat fonamental de la indústria. Per aquest motiu, en el Trovam s’exposaran les experiències de diversos circuits d’actuacions en sales. Enguany, s’aprofundirà en el funcionament de Girando Por Salas, Artistas en Ruta, Circuit Viu i Curtcircuit. D’altra banda, els responsables de diferents oficines de management també donaran a conéixer el treball que desenvolupen.

Els projectes editorials musicals també tindran el seu espai en la desena edició de la Fira. Libe Mancisidor, una de les responsables del projecte editorial de la promotora Last Tour, presentarà el volum La industria de la música: de pasión a profesión. També estarà a Castelló de la Plana Joan Vich, qui ha explicat les seues vivències en el Festival Internacional de Benicàssim en el llibre Aquí vivía yo: una crónica emocional de mis 25 años en el FIB. A més, el periodista Carlos Pérez de Ziriza explicarà els detalls de la revista Mússica. Un altra matèria que cal considerar és la publicació d’anuaris del sector musical. Al Trovam es podrà conéixer el treball que fan en aquest sentit l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC); el grup Enderrock; i l’Associació de Promotors Musicals (APM).

Les últimes presentacions se centraran en la formació en la indústria musical amb la presència de David Loscos, d’IMB School; Catalina Millán, de la Berklee College of Music València; Jordi Gratacós, responsable del postgrau en Gestió Musical a l’Institut de Formació Contínua-IL3 de la Universitat de Barcelona; i Marta Vallespín, del Taller de Músics de Barcelona.

Les Converses del Trovam

Un any més, la Fira comptarà amb els testimonis de diversos artistes i creadors perquè donen el seu punt de vista sobre les activitats que desenvolupen. Així, es recordarà el 25é aniversari de la publicació del disc Devil Came to Me de Dover. Aquesta efemèride servirà per a reunir Amparo Llanos, guitarrista i fundadora de la banda, i Carlos Galán, fundador del segell Subterfuge, amb la presentació de Carlos Pérez de Ziriza. Una altra de les protagonistes d’aquestes xarrades serà Joana Colomar, directora audiovisual nominada als premis Grammy Llatins per “Tocarte” de Jorge Drexler i C. Tangana.
Els assistents també podran escoltar les paraules de Jorge Martí, cantant i principal compositor de la formació valenciana La Habitación Roja i autor de l’autobiografia Canción de amor definitiva. L’encarregada de conduir aquesta conversa serà la periodista Carla Melchor. Finalment, Martirio repassarà una trajectòria que ja s’allarga més de 35 anys de la mà del periodista Paco Valiente, responsable del programa i portal web Los Sonidos del Planeta Azul.

Tallers per a professionals

Els agents del sector tindran l’oportunitat d’assistir a diversos tallers durant la celebració de la Fira. Així, la consultoria IDOM farà una sessió sobre la internacionalització per a empreses valencianes. També s’impartiran classes sobre el pagament amb criptomonedes als esdeveniments musicals amb Javier Juanes, soci fundador de CASFID; les comunitats exclusives de fans i NFTs amb Eugeni Calsamiglia, conseller de Wiz Music; el procediment per a muntar un segell discogràfic amb Inés Collarte, membre de la Unió Fonogràfica Independent (UFI) i CEO de l’agència de representació i discogràfica Entrebotones. Els tallers també versaran sobre qüestions tecnològiques. D’aquesta manera, Emilio Pons, de l’empresa Oratrex, s’endinsarà en la nova generació de ticketing i la Web3, mentre que Sandra González, de BMG, parlarà sobre llicències digitals i drets d’autor online.

Altres activitats

La Fira Valenciana de la Música també servirà perquè els diversos agents del sector es puguen conéixer directament i negociar contractacions en reunions ràpides (speedmeetings). A més, Marga Landete donarà a conéixer els nominats en la cinquena edició dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana. D’altra banda, l’Auditori de Castelló de la Plana albergarà la trobada de l’Associació de Dones en la Indústira Musical (MIM), organització que també aprofitarà la Fira per a presentar la segona part de l’Estudi de Gènere en la Indústria Musical. Finalment, el Trovam acollirà la gravació d’un dels programes del podcast Simpatía por la Industria Musical de Radio Subterfuge dirigit per Carlos Galán, responsable del segell madrileny.
Les inscripcions es poden formalitzar en https://bit.ly/trovampro2022.

La Fira Valenciana de la Música Trovam està organitzada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló de la Plana i l’àrea de Cultura de la Diputació de Castelló. Així mateix, compta amb la participació d’À Punt Mèdia; l’Institut Nacional de les Arts Escèniques (INAEM); el Ministeri de Cultura; l’Associació d’Artistes, Intèrprets i Executants (AIE); Turisme Comunitat Valenciana; la Direcció General de Política Lingüística; l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL); la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP); la Plataforma per la Llengua; la Universitat Jaume I (UJI); i la Berklee College of Music, entre altres entitats.