Espectacles familiars i folk en l’escenari À Punt de la Fira Valenciana de la Música

Espectacles familiars i folk en l’escenari À Punt de la Fira Valenciana de la Música

La setena edició de la Fira Valenciana de la Música tornarà a comptar amb la participació d’À Punt Mèdia, grup de mitjans públics de la Comunitat Valenciana. Com ja va succeir l’any passat, l’ens donarà nom a l’escenari situat a la plaça de l’Hort dels Corders de Castelló el dissabte, 9 de novembre. Pel matí, aquesta cèntrica localització de la capital de La Plana acollirà espectacles per a tota la família amb els directes de Canta Canalla Dani Miquel. Per la vesprada, serà el torn de la música folk amb Miquel Gil i El Diluvi.

La formació Canta Canalla serà l’encarregada d’obrir l’escenari À Punt a les 11 del matí. El quintet presentarà el disc Revolucions per menuts, editat el passat mes de setembre. Si en el seu EP de debut, de títol homònim, s’atrevien amb el vals, les ranxeres, el blues, el tango o la rumba, ara han continuat aprofundint en el seu eclecticisme musical a ritme de folk americà, cúmbia, twist i rock. En les seues tonades, Canta Canalla convida les criatures a lliurar-se a la bogeria del ritme amb unes coreografies ben especials, intenten despertar la imaginació dels infants i conviden personatges molt particulars.

Posteriorment, a les 12:30, començarà l’actuació de Dani Miquel. El Cantacançons de L’Alcúdia posarà en escena l’espectacle Musiqueries, on interpreta composicions i proposa jocs creatius que ha anat recuperant al llarg dels anys. Per tant, són melodies que, de forma directa o indirecta, formen part del nostre caràcter, del nostre tarannà, de la nostra forma de viure i entendre la vida. D’aquesta manera, les criatures podran conéixer tonades de la tradició valenciana que corrien el perill de desaparèixer, mentre que els més grans podran recordar-les i tornar-les a cantar.

Folk i música d’arrel
L’escenari À Punt tornarà a l’activitat per la vesprada amb la trobada de muixerangues. En acabar, a les 17:30 hores, el públic podrà gaudir amb la música de Miquel Gil, veu fonamental en la recuperació i modernització del folk mediterrani des de mitjans dels anys 70 (quan formava part d’Al Tall). L’artista de Catarroja arribarà a la capital de La Plana amb un nou disc sota el braç: Geometries (Temps Record, 2019). Es tracta d’un àlbum format per cants oberts, d’estil andalusí i vocació modal, i temes amb textures noves. Tanmateix, el denominador comú del repertori són les melodies tradicionals i la música d’arrel valenciana.

Finalment, els alcoians El Diluvi actuaran a partir de les 19:00 hores. El grup ha inclós la Fira Valenciana de la Música dins de la gira de presentació del seu nou treball, Junteu-vos (Halley Records), editat el passat mes d’abril. El grup ha mantingut les seues coordenades sonores -mestissatge mediterrani i festiu amb cúmbia, reggae, rumba i folk- amb lletres que apel·len a la construcció de la col·lectivitat i a ajudar-se mútuament. Després d’àlbums com Alegria (2015) i Ànima (2017), El Diluvi ha anat un pas més enllà per tal d’abraçar nous llenguatges: influències del folk anglosaxó i mexicà o flirtejos amb l’electrònica. Tot això sense deixar de banda el violí, la bandúrria, l’acordió diatònic, la guitarra flamenca, el guitarró i les percussions de tota mena.