La indústria valenciana de la música en directe enfront de la crisi del COVID-19

La indústria valenciana de la música en directe enfront de la crisi del COVID-19

Davant del greu impacte que la crisi sanitària del Covid-19 està tenint en la societat, la indústria valenciana de la música en directe vol expressar el seu suport i solidaritat amb el personal sanitari i els responsables de servicis que en estos moments estan treballant durament per a preservar la nostra salut.

 

Des del conjunt d’empreses valencianes dedicades als concerts i esdeveniments musicals (artistes, promotores, mànagers, sales) ens unim a totes les mesures que les administracions han posat en marxa per a frenar l’avanç del virus i ens posem a la seua disposició per a tractar de fer front comú a esta greu situació i establir estratègies d’actuació que permeten afrontar la dificultat del moment.

 

La indústria valenciana del directe, un dels sectors estratègics més importants en la dinamització econòmica, social i turística del nostre territori, està patint un dany sense precedents que ha obligat a cancel·lar i ajornar nombrosos concerts, gires, festivals i esdeveniments musicals. La situació està afectant un número molt elevat de persones que veuen perillar els seus llocs de treball i amenaça la continuïtat d’un sector que genera més de 3.000 milions d’euros d’activitat econòmica a l’any en la Comunitat Valenciana. Com a conseqüència de la paralització total de la venda d’entrades a concerts i, en general, a esdeveniments culturals programats en 2020, es preveu una recessió econòmica de què tardarem molt de temps a recuperar-nos. En el sector de la música en directe, esta crisi corre el risc d’estendre’s molt més enllà del moment en què acabe el confinament i es comence a normalitzar la situació, atés que ens trobem a les portes de la temporada alta, amb l’arribada del període estival.

 

És per això que presentem a les institucions valencianes esta sèrie de mesures que poden ajudar a fer front a esta crisi global i a pal·liar els seus danys, uns danys encara difícils de calibrar i que se n’aniran concretant en funció de l’avanç de la malaltia.

 

Estes mesures estan en sintonia amb la resta de mesures presentades per artistes, creadors i músics, així com les propostes que estan elaborant i han presentat els distints col·lectius professionals del sector cultural en tot el país i a nivell europeu.

Mesures proposades des de la indústria valenciana de la música en directe per a pal·liar la crisi del COVID-19

Des de les associacions professionals valencianes vinculades a la música en directe integrades per més de 30 empreses locals (artistes, promotores, sales i mànagers) , es proposa el següent paquet de mesures per a tractar de pal·liar els efectes immediats, a mitjà i llarg termini que el Covid-19 ha ocasionat a la indústria musical valenciana.

 

Cultura com bé de primera necessitat

Considerar la cultura com un bé o servici de primera necessitat de la mateixa manera que s’ha fet a Alemanya o França. La seua importància resulta fonamental en la construcció dels valors simbòlics i la identitat col·lectiva de la societat, especialment en els temps de crisi. A més, la seua importància estratègica en el desenrotllament econòmic, social i turístic del territori, fa que la seua continuïtat resulte de vital importància.

 

1. MESURES ECONÒMIQUES

Aprovar un pla de xoc amb fons específics que tracte de pal·liar el dany, recupere l’activitat del sector i prioritze el suport del teixit musical valencià a través de les iniciatives següents:

  • Activar en coordinació amb la indústria valenciana de la música en directe, un Pla d’acció i incentius per al suport a este sector, amb accions dissenyades a curt, mitjà i llarg termini.
  • Crear un fons autonòmic de 10 milions d’euros per a les necessitats de finançament immediat de la indústria de la música en directe, amb una línia de préstecs que vagen des de microcrèdits de 3.000 euros a préstecs de 200.000 (a interés 0 o molt baix) per part de l’Institut Valencià de Finances perquè les pimes valencianes i els autònoms puguen resistir fins que es torne a activar el sector. Incloure la possibilitat d’un any de carència i un termini de devolució d’entre 5 i 7 anys.

 

 

2. AJUDES I SUBVENCIONS

  • Avançar el pagament de forma immediata de les subvencions i ajudes pendents fins a la data actual, encara que les produccions no s’hagen dut a terme.
    • Reestructurar i ampliar el pla de subvencions actual, dissenyant noves ajudes per al període 2020-2022 en funció de les necessitats reals de les empreses que dinamitzen el sector i promouen l’ocupació. Esta reestructuració afectaria tant les subvencions de concurrència competitiva com als convenis.
    • ex: creació d’una ajuda específica relacionada amb la cancel·lació de concerts i suport a la partida de gastos per a la viabilitat de projectes musicals ja programats.
    • Augment del percentatge de gastos indirectes (ocupació i personal) en els comptes justificatius, de manera que protegisquen les estructures i les ocupacions culturals.
    • Que es tinga en compte a les associacions i col·lectius professionals reconeguts en el disseny de les ajudes, perquè ells són coneixedors de les necessitats reals del sector.
    • Creació d’una línia específica destinada a la subvenció de l’import de les entrades de manera que els organitzadors puguen oferir preus de taquilla més assequibles. Ampliació, redefinició i millora del bono cultural.

 

 

3. CONTRACTES PÚBLICS

  • Augment de contractacions públiques fins que el sector es recupere, donant prioritat a la contractació d’empreses valencianes.
  • Pagament per avançat d’una part de l’import de les contractacions públiques, establint dos terminis de pagament en els contractes: a la firma del contracte i al finalitzar l’activitat.
  • Facilitar des de l’administració la coordinació del calendari d’esdeveniments musicales/culturales amb l’objecte de reubicar les activitats cancel·lades, la contraprogramació i els solapaments.
  • Establir criteris per a adequar al nou context la definició de causa de ‘Força major’ en la cancel·lació i ajornament d’esdeveniments musicals, amb l’objectiu de facilitar la reprogramació dels esdeveniments culturals sense perjudicar cap de les parts.
  • Coordinació entre administracions per a agilitzar tramitacions i oferir seguretat jurídica a trobar les solucions a:
  • la reubicació/reprogramació dels esdeveniments musicals gestionats per ajuntaments, diputacions i govern autonòmic. Les sales privades de música poden suposar una opció.
  • la concessió i tramitació de llicències per part de l’administració

 

 

4. COMUNICACIÓ I MÀRQUETING

  • Desenvolupament d’un pla de comunicació i màrqueting per a estimular el consum cultural i l’assistència a concerts després de la superació de la crisi.

 

Per últim, suport ferm de l’administració autonòmica i local en les iniciatives proposades al govern de l’Estat: reducció de l’IVA cultural, destí de fons públics que permeta la supervivència i continuïtat del teixit cultural.

Les mesures proposades estan en sintonia amb el comunicat efectuat per la Unió Europea del 19 de març de 2020 en el que s’aborda la necessitat de protegir la cultura davant de la crisi del Covid-19.

Així mateix, l’informe presentat ha sigut realitzat en col·laboració i coordinació amb la Federació de Música d’Espanya, És Música, organisme que representa a la indústria musical en tot l’Estat Espanyol.

 

València, Castelló i Alacant

 

27 de març de 2020