La indústria musical valenciana s’enfronta a possibles pèrdues de més de 8,5 milions en els pròxims dos mesos

La indústria musical valenciana s’enfronta a possibles pèrdues de més de 8,5 milions en els pròxims dos mesos

Primer balanç de l’impacte del Covid-19 en el sector musical valencià:

  • La cancel·lació i ajornament de concerts i esdeveniments musicals fins a finals de maig auguren un futur pròxim de gran inestabilitat per al sector
  • Al voltant de 30 000 professionals es veuran profundament afectats per la crisi sanitària: artistes, promotores, mànagers, productores, sales, tècnics i ocupacions auxiliars
  • Pel moment es manté la major part de la programació i es garantix la devolució d’entrades de les cancel·lacions
  • Si la situació no millora, la previsió de pèrdues pot arribar a ser major amb l’arrancada de la temporada alta i els festivals d’estiu
  • Els professionals del sector insten a les administracions a tindre en compte aquesta realitat i a estudiar mesures que garantisquen la supervivència del sector

 

València (18 de març de 2020).- La crisi sanitària del Covid-19 està afectant greument el sector musical valencià. La indústria musical de la Comunitat s’enfronta a possibles pèrdues de 8 660 000 euros fins a finals de maig, segons un primer balanç realitzat per diferents col·lectius professionals en què han sigut consultades més de 40 empreses valencianes del sector des de l’Associació de Promotors (MusicaProCV), mànagers (Valencian Music Association – Fira Trovam!), sales (En Viu!) i altres empreses artístiques de la Comunitat.

La pandèmia del Covid-19 ha provocat multitud de cancel·lacions i ajornaments de concerts i esdeveniments musicals fins a finals de maig. Així mateix, hi ha hagut una dràstica parada en la venda d’entrades que augura un futur pròxim de gran incertesa. La cadena de valor musical valenciana, formada per al voltant de 30 000 professionals en la Comunitat Valenciana, entre artistes, promotores, mànagers, productores, sales, tècnics, agències de comunicació i ticketing, ocupacions auxiliars (seguretat, catering), travessen aquesta crisi en una situació de profunda inestabilitat, patint un impacte econòmic que no sabem quant temps durarà.

 

Es manté la major part de la programació i es garantix la devolució d’entrades

De moment les promotores musicals mantenen la major part dels esdeveniments programats, especialment a partir del mes de maig, i garantixen la protecció dels drets dels consumidors en els casos de cancel·lació o ajornament dels esdeveniments, i oferixen la màxima seguretat a les persones que ja han adquirit o vagen a adquirir entrades per assistir als concerts en els pròxims mesos (a partir de quan les autoritats ho permeten), garantint al 100 % la protecció dels drets dels consumidors en els suposats casos de cancel·lació o ajornament d’esdeveniments, donant l’opció a què tinguen assegurada la devolució dels imports de les entrades.

 

Necessitat d’ajudes per a mantenir viu un sector d’alt valor productiu

Si la situació no millora, la previsió de pèrdues pot arribar a ser molt major amb l’arrancada de la temporada alta i l’arribada dels festivals d’estiu, amb els que la Comunitat Valenciana és una de les dinamitzadores de l’economia més destacades de l’Estat.

Per tot això, els professionals del sector insten a les administracions a tindre en compte aquesta realitat i a estudiar mesures que garantisquen la supervivència del sector.

En eixe sentit, el president de l’Associació de Promotors Musicals i membre de la junta directiva de la Federació de Música d’Espanya (ÉS Musica), Luis Óscar García, afirma que “mentre dure esta crisi sanitària, les empreses musicals no hauríem de fer-nos càrrec de cap pagament a la Hisenda, a la Seguretat Social, ni als subministraments. El sector necessitarà ajudes per poder fer front a les nòmines dels treballadors, els pagaments d’hipoteques, lloguers, proveïdors, etc.”.

“Cal tindre en compte que l’impacte de la crisi del coronavirus en la música serà molt més acusat i durarà més que en la majoria d’altres sectors; per tant, la recuperació del sector musical serà llarga i lenta, i serà necessari un esforç per a poder mantenir la competitivitat de la nostra indústria musical,” ha remarcat Luis Óscar García.